STEP – Student Trainee Exchange Programme

Mikä ihmeen STEP?

STEP (Student Trainee Exchange Programme) on ELSAn kansainvälinen työharjoitteluohjelma, joka tarjoaa oikeustieteen opiskelijoille ja nuorille lakimiehille mahdollisuuden työharjoitteluun ulkomailla. Harjoittelun tarkoituksena on edesauttaa oikeudellista koulutusta ja yhteisymmärrystä tarjoamalla kansainvälisiä harjoittelupaikkoja sekä vastaanottamalla harjoittelijoita.

Harjoittelu on tavallisesti muutaman kuukauden pituinen ja siitä pyritään maksamaan yleiset elinkustannukset kattavaa korvausta. Haku harjoitteluihin on kaksi kertaa vuodessa, ja paikkoja löytyy runsaasti eri puolilta Eurooppaa sekä esimerkiksi Yhdysvalloista ja Intiasta usealta eri sektorilta kuten tuomioistuimista, yliopistoista ja lakifirmoista.

Harjoittelu eroaa tavallisesta työharjoittelusta siten, että harjoittelun aikana paikallinen ELSA-ryhmä auttaa harjoittelijaa erilaisissa käytännön asioissa sekä tutustuttaa harjoittelijaa paikalliseen kulttuuriin. Hakijan ei siis tarvitse yksin murehtia asunnon löytämisestä, viisumin hankkimisesta eikä muistakaan käytännön asioista. Harjoitteluun hakeminen on harjoittelijalle täysin ilmaista eikä vaadi muuta kuin ELSAn jäsenyyden. Normaaliin työnhakuun verrattuna STEP-harjoitteluun ei ole erityisen vaikea päästä. Ohjelma on hyvin arvostettu ja sen avulla voit vakuuttaa olevasi kansainvälisesti orientoitunut ja kielitaitoinen myös seuraavissa työpaikoissa.

Miten hakuprosessi etenee?

Harjoittelupaikat löydät niiden ilmestyttyä ELSA internationalin STEP-sivustolta, jota kautta pystyt myös hakemaan harjoittelupaikkoihin. Lähetettyäsi sivuston kautta hakulomakkeen ELSA Helsingin STEP-vastaava ottaa sinuun sähköpostitse yhteyttä ja tarkistaa, että täytät paikan kriteerit. Tämä tarkoittaa sitä, että STEP-vastaava pyytää sinulta esimerkiksi suoritusotteen tai työtodistuksen tarkistaakseen legal skills -osion tai kielitaidon. Kun edellytykset on tarkistettu, toimitetaan hakemukset työnantajalle, joka valitsee hakijoista mieleisensä esimerkiksi haastattelemalla edellytykset täyttäneet hakijat.

Päästyäsi mieleiseesi harjoittelupaikkaan ELSA tai työnantaja ottaa sinuun yhteyttä ja toimittaa lomakkeet, joiden kautta pääset vastaanottamaan paikan. Tämän jälkeen STEP-harjoittelupaikkasi paikallinen STEP-vastaava ottaa sinuun yhteyttä ja ohjeistaa käytännön asioissa, kuten asunnon etsimisessä tai verokortin hankkimisessa. He myös järjestävät toiveidesi mukaan ohjelmaa harjoittelun aikana – näin STEP-harjoittelija ei ole ikinä yksin. ELSA Finlandin blogista voit esimerkiksi lukea Vaasaan tulleen Alejandron STEP-kokemuksesta.

Työnantajalle

Paikallisjärjestöt hankkivat STEP-työnantajat alueeltaan. STEP-ohjelmasta hyötyy niin työnantaja kuin myös itse työharjoittelijakin; ELSA hoitaa harjoittelupaikan markkinoinnin, esivalinnan ja vastaa kaikista käytännön järjestelyistä asunnon sekä viisumin hankinnasta työntekijän vapaa-ajan ohjelman suunnitteluun. Työnantaja puolestaan määrittelee harjoittelun sisällön, keston ja harjoittelijalta vaadittavat kriteerit. Esimerkiksi työharjoittelupaikan kriteereiksi voidaan asettaa saksan tai ranskan kielen taito sekä laaja osaaminen yritysjuridiikasta tai esimerkiksi EU-oikeudesta. Työharjoittelija puolestaan saa työharjoittelusta kansainvälistä kokemusta ja mahdollisuuden tutustua uuteen yrityskulttuuriin.

STEP-työnantajien haut ovat kaksi kertaa vuodessa – käytännössä alkuvuodesta etsitään työnantajia syksylle ja syksyllä kevääksi ja kesäksi. Työnantaja voi itse päättää STEP-harjoittelun pituuden oman tarpeen mukaan. Tyypillisenä ajanjaksona on 2–4 kuukautta. Työharjoittelijalle maksetaan yleensä elinkustannukset kattava korvaus (yleisesti ottaen Suomessa noin 1 000–1 500 euroa / kk). Tämä on kuitenkin työnantajan päätettävissä, sillä työnantaja solmii työntekijän kanssa itse työsopimuksen ELSA:n puuttumatta siihen, joten ohjelma on hyvin joustava. Lisää tietoa ohjelmasta saat ELSAn sivuilta. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä ELSA Helsingin STEP-tiimiin (step@elsa-helsinki.fi).